Konkurs kulinarny
16 grudnia 2016r. dwie uczennice Gimnazjum w Zapolicach: Anita Cichowicz i Aleksandra Domagała, pod opieką p. Wiolety Skorek, wzięły udział w VI finale Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „ Jem smacznie, zdrowo i kolorowo”.
Do VI edycji Konkursu nadesłano 104 prace z 16 powiatów województwa łódzkiego. Komisja Konkursowa wyłoniła 14 zespołów 2 osobowych, które rywalizowały przygotowując smaczne dania wegetariańskie. Wprawdzie nie zajęliśmy miejsca na podium, ale było to dla nas wszystkich nowe doświadczenie. W przyszłym roku pokażemy na co nas stać!!!!
Wioleta Skorek
PRZEPIS NA TAJSKIE CURRY Z CIECIERZYCĄ, DYNIĄ I SZPINAKIEM
Składniki na 1 porcję:
Pół szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub gotowej z puszki)
150g dyni (zważonej przed obraniem)
Pół małej cebuli
1 łyżeczkę tajskiej czerwonej pasty curry
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka kurkumy
1/3 puszki mleka kokosowego
¼ szklanki bulionu warzywnego
Garść szpinaku
Kawałeczek ostrej czerwonej papryczki
Do podania : kolendra, pół saszetki ugotowanego ryżu, ½ limonki.
Sposób przygotowania :
1.Namoczoną wcześniej ciecierzyce ugotować w wodzie z odrobiną soli.
2.Dynię obrać i pokroić w kosteczkę.
3.Cebulę pokroić w piórka.
4.Na patelni na 4 łyżkach mleka kokosowego podsmażyć pastę curry, dodać dynię, cebulę, doprawić szczyptą soli, smażyć co chwilę mieszając przez około 2 minuty.
5.Dodać paprykę w proszku, kurkumę , ugotowaną ciecierzycę oraz kilka łyżek zalewy, w której gotowała się ciecierzyca oraz 4 łyżki mleka kokosowego. Dusić około 2 minuty.
6.Wlać resztę mleka kokosowego i gotować przez około 15 minut dolewając stopniowo bulionu. Co chwilę mieszać.
7.Dodać szpinak, wymieszać i odstawić z ognia.
8.Posypać posiekaną papryczką chili bez pestek i kolendrą. Podawać z ryżem i cząstką limonki.
SMACZNEGO!!!
WARTOŚC ODŻYWCZA PORCJI:
BIAŁKO- 11,5g
TŁUSZCZE-32,5g
WĘGLOWODANY-48,5g
BŁONNIK-9,6g
WARTOŚĆ KALORYCZNA PORCJI:
550 KCAL
Przygotowałyśmy tajskie curry z ciecierzycą, dynią oraz szpinakiem, ponieważ danie jest smaczne, zdrowe i aromatyczne. Zawarta w potrawie ciecierzyca obniża cholesterol, ciśnienie krwi, pomaga w regulowaniu trawienia oraz zapobiega rozwojowi cukrzycy.
Natomiast zawarty w dyni beta-karoten zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych oraz utracie wzroku u osób starszych. Obniża poziom cholesterolu co zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału i udaru mózgu.
Danie przygotowały uczennice klasy 1a Gimnazjum w Zapolicach
Aleksandra Domagała i Anita Cichowicz pod opieką p. Wiolety Skorek.